ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ОБСЯГІВ РОБОТИ ПУНКТУ ПЕРЕСТАНОВКИ ВАГОНІВ НА ПОТРЕБУ У КОЛІЙНІЙ ЄМНОСТІ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ВІЗКІВ - МАЛАШКІН, В. В.; БЕРЕЗОВИЙ, М. І.; ПЕРЕПІЧКО, М. Є. (Транспортні системи та технології перевезень, 2024)
Мета. В умовах військової агресії з боку московії експортні вантажопотоки, що в значній мірі транспортувались морським транспортом з чорноморських портів України, були спрямовані у напрямку західних сухопутних переходів. При цьому експортери намагались не тільки віднайти нові логістичні маршрути, а і збільшити обсяг експорту до країн Європи. Це призвело до збільшення черг на сухопутних кордонах – як автомобільних, так і залізничних, а обіг вагону та окремі його складові стали неконтрольованими і непередбачуваними. Причиною простоїв вантажів у залізничних вагонах на кордонах стали обмежена переробна спроможність пунктів перестановки вагонів (ППВ) і перевантажувальна спроможність вантажних терміналів на прикордонних станціях. Одними з елементів системи перетину кордонів вантажами, підвищення пропускної спроможності яких дозволить збільшити обсяг експортного вантажопотоку є пункти перестановки вагонів з колій 1435 мм на колії 1520 мм. Тому метою даної роботи є встановлення потрібної колійної ємності для зберігання вагонних візків колії 1520 мм та 1435 мм в умовах добової нерівномірності перевезень та стохастичного характеру величини обігу вагонів на території залізниць європейських країн. Методи. При досліджені впливу обсягів роботи пункту перестановки вагонів на колійну ємність використані методи імітаційного моделювання, математичної статистики та керування запасами. Результати. В результаті виконаних досліджень отримані числові характеристики випадкової величини кількості вагонів, що переставляються на ППВ упродовж доби, а також величини обігу вагонів по території країн Європи. Розроблена методика визначення потрібної колійної ємності для зберігання візків, яка базується на методах імітаційного моделювання роботи ППВ. Отримана залежність гарантованого запасу візків колії 1435 мм на станції від добової кількості вагонів, що обслуговуються на пункті перестановки вагонів. Практична значимість. Отримані залежності потрібної ємності колій для зберігання візків від добової кількості вагонів, що надходять до ППВ дозволить перевірити та за необхідності привести у відповідність розрахунковим обсягам роботи існуючий колійний розвиток прикордонних станцій.