АВТОМАТИЗОВАНЕ ФОРМУВАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОДЕЛЕЙ ЗАЛІЗНИЧНИХ СТАНЦІЙ - КОЗАЧЕНКО, Д. Н.; ВЕРНИГОРА, Р. В.; МАЛАШКИН, В. В. (Транспортні системи та технології перевезень, 2015)
Ефективним засобом аналізу та кількісної оцінки показників функціонування залізничних станцій є імітаційне моделювання станційних процесів. При цьому високу адекватність забезпечують ергатичні моделі, в яких людина бере безпосередню участь у моделюванні, виконуючи функції диспетчера станції. Для функціонування ергатичних моделей використовуються файли даних спеціальної структури, в яких в закодованому вигляді формалізовані технічне оснащення і технологічний процес роботи станції. Досвід створення таких моделей для конкретних станцій показав, що формування зазначених файлів даних являє собою досить складну і трудомістку задачу. Для уніфікації та прискорення процесу побудови ергатичних моделей для конкретних станцій були розроблені спеціальні програмно-інструментальні засоби (редактори), які дозволяють в автоматизованому режимі отримати необхідні файли даних із закодованою інформацією про техніко-технологічні параметри станцій. Колійний розвиток станції та система станційної автоматики формалізовані на основі геометричних моделей, які отримують засобами автоматизованого проектування. Основною проблемою, яка виникає при побудові моделей для конкретних станцій, є складність формалізації технологічних процесів їх роботи, які на кожній станції часто мають безліч своїх відмінних рис. Для вирішення цієї проблеми авторами була розроблена методика формалізації технології роботи залізничних станцій на основі детермінованих скінчених автоматів. Побудова скінчених автоматів для різних об'єктів, обслуговування яких виконується на станції, здійснюється з використанням об'єктно-орієнтованого підходу. З цією метою розроблено спеціальний редактор, який дозволяє в автоматизованому режимі будувати скінчені автомати обслуговування об'єктів і формувати файл даних для моделі технологічного процесу станції. У статті розглянута технологія автоматизованої побудови ергатичних моделей залізничних станцій, наведені блок-схеми алгоритмів і приклади діалогових вікон редактора технологічного процесу. Розроблена технологія побудови моделей є універсальною і може бути застосована до станцій будь-якого типу