ІМІТАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ВАНТАЖНИХ МИТНИХ КОМПЛЕКСІВ З ВИКОРИСТАННЯМ СИСТЕМ МАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - LUZHANSKA, N. O. (Транспортні системи та технології перевезень, 2020)
Мета роботи – створення імітаційної моделі для дослідження і оптимізації структури вантажного митного комплексу при виконанні операцій з експорту та імпорту вантажів, комплексного обслуговування, розміщення вантажів на митний склад і склад тимчасового зберігання. Методика– імітаційне моделювання систем масового обслуговування. Математична модель вантажного митного комплексу представлена у вигляді системи масового обслуговування. Розроблено імітаційну модель вантажного митного комплексу в пакеті автоматизації імітаційного моделювання GPSS World. Проведено випробування імітаційної моделі, котра включала два етапи: верифікацію и перевірку адекватності. При дослідженні властивостей моделі проведена оцінка точності імітації, визначена довжина перехідного періоду імітації, оцінена стійкість відгуків імітаційної моделі; визначена чутливість відгуків моделі на зміну інтенсивності надходження транспортних засобів на обслуговування. Результати. На розробленій імітаційній моделі проведено дослідження процесів митно-логістичного обслуговування вантажовласників при експорті та імпорті вантажів, комплексному обслуговуванні, розміщенні вантажів на митний склад і склад тимчасового зберігання. Представлені результати апробації імітаційної моделі на одному з вантажних митних комплексів Київської області. Наукова новизна– можливість досліджувати на різних рівнях деталізації і в часі процеси вантажних митних комплексів за допомогою імітаційного моделювання, оптимізуючи його структуру. Практична значимість. Розроблена імітаційна модель вантажного митного комплексу надає можливість: визначати середній час перебування транспортних засобів на території вантажного митного комплексу при виконанні операцій з експорту та імпорту вантажів, комплексного обслуговування, розміщення вантажів на митний склад і склад тимчасового зберігання; ймовірність відмови в обслуговуванні через відсутність місць для стоянки транспортних засобів в зоні митного контролю; оптимальну кількість митних інспекторів і місць для стоянки транспортних засобів; оптимальні розміри складських площ для розміщення вантажу на митний склад або склад тимчасового зберігання. Це дозволить не тільки провести аналіз роботи вантажного митного комплексу, а й оптимізувати його структуру, визначити дії, які дозволять збільшити пропускну спроможність вантажного митного комплексу.