МОДЕЛЮВАННЯ ПЕРЕВІЗНОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ОПТИМІЗАЦІЇ І ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ПЕРЕВЕЗЕНЬ - СЫЧЕНКО, В. Г.; ПАПАХОВ, А. Ю.; ЛОГВИНОВА, Н. А. (Транспортні системи та технології перевезень, 2019)
В роботі виконано моделювання руху поїздів п диспетчерській ділянці Кам'янське - Верхівцево з метою розробки енергооптімального графіка руху поїздів. Під енергооптімальним вважається такий графік руху, при якому виконуються перевезення запланованих обсягів пасажирів та вантажів з мінімальними витратами електроенергії, пов'язаної з тяговим забезпеченням локомотивів при безумовному забезпеченні безпеки руху. Проведеним моделюванням роботи диспетчерської дільниці встановлено, що збільшення кількості поїздів призводить до зменшення міжпоїзного інтервалу на вході і виході з диспетчерського дільниці. Допустиме насичення диспетчерської ділянки поїздами впливає на показники технічного плану роботи. Його необхідно оцінювати за допомогою коефіцієнта завантаження ділянок. Збільшення числа поїздів на ділянці призводить до збільшення часу їх руху. В той же час із збільшення кількості відправлених на ділянку поїздів призводить до зменшення час очікування їх відправлення зі станції. Аналізуючи умови руху поїздів по диспетчерській дільниці Кам'янське - Верхівцеве були виділені можливі три варіанти роботи з поїздами: ефективний; злегка важкий та дуже важкий. При використанні ефективного і злегка важкого варіантів роботи необхідно дотримуватися існуючих нормативів графіка. При прогнозуванні дуже важкого варіанту роботи необхідно розробити заходи, для зменшення перенасичення ділянок поїздами і відновлення ефективного варіанту її роботи