СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КОМБІНОВАНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В УКРАЇНІ - БЕРЕЗОВИЙ, М. І.; МАЛАШКІН, В. В.; ЛАУШНИК, С. В. (Транспортні системи та технології перевезень, 2018)
В статті виконано аналіз історії розвитку інтермодальних перевезень, виконано опис основних етапів становлення та розвитку інтермодальних перевезень: локального розвитку, контейнеризації та логістичної інтеграції. Виконано аналіз структури концепції інтермодального переміщення вантажів з виділенням двох основних схем інтермодальних перевезень: «океанської» та «континентальної». На прикладі взаємодії портового контейнерного терміналу ТОВ «Трансінвестсервіс», розташованого в малому Аджаликському лимані, та магістральної залізничної мережі ПАТ «Укрзалізниця» проілюстровано перетин ринкових сегментів інтермодальних перевезень за основними їх схемами – «океанською» та «континентальною». Виконано аналіз динаміки зміни обсягів перевалки контейнерів морськими портами України та обґрунтовано тенденції у зміні цих обсягів. Виконано аналіз базових сервісів транспортно-експедиторського обслуговування, що надаються контейнерними перевізниками клієнтам. Проаналізовано динаміку зміни українського показник зв’язку з системою лінійного судноплавства (Liner Shipping Connectivity Index), який щорічно розраховується ЮНКТАД і характеризує ступінь інтегрованості національних економік у світову систему інтермодальних контейнерних перевезень. Розглянуто досвід реалізації спільного проекту ПАТ «Укрзалізниця» в особі філії ЦТС «Ліски», MAERSK LINE, ТОВ «Трансінвестсервіс», а також АСК «Укррічфлот» по відкриттю щотижневих контейнерних залізничних маршрутів між ТОВ «Трансінвестсервіс» та контейнерними терміналами у містах Київ, Дніпро, Тернопіль та Харків. Сформульовано основні висновки по напрямках розвитку та впровадження в Україні комбінованих перевезень та участі у них залізничного транспорту.