ЛУБРІКАЦІЯ – ОДИН ІЗ АСПЕКТІВ ЗНИЖЕННЯ ЕНЕРГОЄМНОСТІ ПЕРЕВІЗНОГО ПРОЦЕСУ - ЧИГРАЙ, Г. В.; КИРИК, Н. В. (Транспортні системи та технології перевезень, 2017)
Ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів є одним з найважливіших завдань, що стоять перед економікою Республіки Білорусь і забезпечує енергетичну безпеку і енергонезалежність країни. Транспортний комплекс Республіки Білорусь, в цілому, і Білоруська залізниця, зокрема, є одним з найбільших споживачів паливно-енергетичних ресурсів в країні. Взаємодія рухомого складу та колії - основоположний фізичний процес при русі вагонів, локомотивів і поїздів по залізницях. В системі взаємодії «колесо – рейка» поверхню катання колеса утворює з рейкою відкриту фрикционную пару тертя. Сила тертя призводить до втрат до 5-10% тягової потужності локомотива, а також до активного зносу гребенів коліс і бічній поверхні головки рейки. Лубрікація, як одне з найважливіших технологічних заходів, спрямованих на збільшення ресурсу системи «колесо - рейка» і зниження витрати енергії, грає важливу роль в загальній стратегії розвитку залізничного транспорту, підвищення ефективності та конкурентоспроможності галузі в цілому. У статті розглянуті питання, пов'язані із застосуванням лубрикації і розрахунком економії паливно-енергетичних ресурсів на деяких залізничних напрямках Білоруської залізниці.