МОДЕЛЮВАННЯ ВАНТАЖНИХ АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ НА ПІДСТАВІ РЕВЕРСИВНОЇ ЛОГІСТИКИ - КУЗЬМЕНКО, А. І.; КОМАРОВ, Є. Д. (Транспортні системи та технології перевезень, 2017)
Метою дослідження є аналіз процесів, які виникають під час переробки відходів сільського господарства та пошук оптимальних маршрутів доставки вторинної сировини до місць переробки. Об’єктом дослідження виступають джерела утворення відходів, термінали збереження, підприємства з переробки та транспортні зв’язки між ними; предметом дослідження – технологія перевезення відходів та процеси обробки вторинної сировини. Методика дослідження базується на використанні реверсивної логістики та векторної оптимізації. Результатами дослідження є аналітична оцінка останніх відомих методів та методик поводження з відходами, яка свідчить про відсутність комплексного підходу щодо удосконалення технології переробки вторинної сировини. Запропонована у роботі технологія враховує взаємну залежність таких критеріїв оптимізації, як час та вартість транспортування, а також їх залежність від структури та обсягів відходів та переробленої продукції, відстані транспортування. Формалізація технологічного процесу переробки відходів виконувалась наступним чином. Були відокремлені такі елементи: сільськогосподарські підприємства (джерела утворення відходів); збір та переробка відходів шляхом утворення технічного масла; зберігання масла на терміналах; повторна переробка; виробництво оліфи на лакофарбових підприємствах; транспортне забезпечення на усіх етапах. Описані відповідні технологічні процеси та накладені певні обмеження. Складено граф станів системи переробки відходів та виконане математичне моделювання. Виконано кількісну оцінку собівартості окремих елементів моделі на прикладі певного району території України. У результаті була побудована діаграма розподілу собівартості за видами діяльності з відходами сільськогосподарського виробництва, аналіз якої може бути корисним для пошуку можливих рішень зниження витрат. Наукова новизна полягає в теоретичному обґрунтуванні процесів переробки вторинної сировини. При цьому формалізовано та вирішено з використанням методів реверсивної логістики та векторної оптимізації завдання щодо визначення факторів, які впливають на собівартість та експлуатаційні витрати під час транспортування відходів. Розроблено математичну модель для дослідження процесів поводження з вторинною сировиною, що дозволяє вирішувати задачі раціонального використання наявних матеріальних та фінансових ресурсів з мінімальною собівартістю перевезень. Практична значимість даної роботи полягає у тому, що запропонована математична модель процесів поводження з вторинною сировиною дозволяє визначити фактори та причини, що впливають на собівартість усіх її елементів та знизити відповідні витрати.