ОЦІНКА НА БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНІЙ ОСНОВІ ЯКОСТІ РОБОТИ ЕЛЕМЕНТІВ ТРАНСПОРТНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СИСТЕМИ МОРСЬКОГО ПОРТУ - БЕРЕСТОВОЙ, А. М.; ЗИНЧЕНКО, С. Г.; ХЛЕСТОВА, О, А. (Транспортні системи та технології перевезень, 2020)
Анотація. В статті розглянуто проблему оцінки на багатокритеріальній основі якості роботи елементів транспортно-технологічної системи морського порту. Спосіб оцінки показників роботи транспортно-технологічної системи морського порту побудований на формуванні і порівнянні масиву даних обумовлених показників економічної, екологічної, соціальної, функціональної та інших видів ефективностей даної системи. Управління міжнародною транспортною системою, якою є транспортно-технологічна система морського порту, несе в собі вельми складний економетричний характер з логістичними принципами «компромісність, невтручання, якість, ризики» та інші. Більш спрощеною є оцінка якості на багатокритеріальній основі з використанням людино-машинних процедур, що актуально для оцінки роботи транспортно-технологічної системи морського порту в сучасних умовах дерегуляції. Це є характерним для роботи морських портів. Людино-машинна процедура передбачає використання двох можливостей: перша – достовірно необхідні і точні дані, що отримані від осіб, які приймають рішення; друга – розробка алгоритму і програми, що дозволяють прискорити розрахунки необхідних оціночних даних з встановлення оцінки витрат з якості робіт в транспортно-технологічній системі морського порту. Особливу увагу при використанні апарату людино-машинних процедур з розрахунку оцінки якості на багатокритеріальній основі, заслуговує вибір вагових критеріїв з оцінкою «важливості» відхилень витрат з якості роботи конкретного елемента від показників в практиці роботи окремих елементів транспортно-технологічної системи морського порту. Якість робіт елементів транспортно-технологічній системі морського порту слід оцінювати на багатокритеріальній основі по затратах на досягнення значення відповідного оціночного показника ефективності в залежності від вартості вантажу. Складено блок-схему алгоритму для прискорення розрахунків необхідних оціночних даних з встановлення оцінки витрат з якості робіт в транспортно-технологічній системі морського порту, за якою визначаються коефіцієнти вагомості витрат при оцінці робіт окремих її елементів. Таким чином, розроблений метод дозволяє оцінити на багатокритеріальній основі обсяг витрат, ефективність і якість роботи будь-якого елемента транспортно-технологічної системи морського порту в невизначених умовах, особливо при дерегуляції перевезень вантажів, а також намітити і розробити конкретні заходи для поліпшування оціночних показників даної системи.