МЕТОД ЕКСПЕРТНОЇ ОЦІНКИ В АНАЛІЗІ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПАСАЖИРСЬКИХ СУДЕН - БОРОВИК, С. С.; ШИБАЕВ, А. Г. (Транспортні системи та технології перевезень, 2020)
Мета. Аналіз ефективності експлуатації пасажирських суден. Методика. Дослідження виконано з використанням методу експертних оцінок. Результати. За допомогою методу експертних оцінок, фахівці оцінюють важко формалізуються фактори, що дозволяє зробити обґрунтований висновок про роботу даного об’єкту в певних умовах. У дослідженні були запропоновані в якості критеріїв оцінки ефективності експлуатації пасажирських суден такі критерії, як технічний, сервісний, організаційно-економічний, маркетинговий і безпеку. Складові цих критеріїв відображають ефективність експлуатації пасажирських суден, як з позиції судновласника, так і позиції пасажира, що важливо для забезпечення попиту на послуги водного пасажирського транспорту. Послідовність виконання операцій, з експертного оцінювання обраних критеріїв наступна: розробка анкети; підбір експертів; визначення компетентності експертів; опитування експертів; аналіз і узагальнення результатів опитування; визначення узгодженості думок експертів; впровадження результатів. Метод експертних оцінок визначає ефективність експлуатації кожного судна і показує як кожен із критеріїв впливає на ефективність. А також, дозволяє визначити вагомість кожного критерію, що, в свою чергу, дозволяє визначити шляхи підвищення ефективності експлуатації пасажирського флоту. Наукова новизна. Представлений метод, на відміну від інших методів дозволяє дати комплексну оцінку ефективності експлуатації пасажирських суден за допомогою критеріїв як кількісних, так і якісних. При цьому враховуються вимоги до ефективності експлуатації і з боку судновласника і з боку пасажирів. Практична значимість. Результати виконаного дослідження можуть бути використані судновласниками для оцінки ефективності експлуатації свого флоту, флоту, який можна залучити на орендних умовах, а також для визначення стратегії підвищення ефективності функціонування флоту.