ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЦЕСУ РОЗФОРМУВАННЯ СОСТАВІВ НА СОРТУВАЛЬНИХ ГІРКАХ - KUDRIASHOV, A.; MAZURENKO, O.; SHARAPANIUK, K. (Транспортні системи та технології перевезень, 2019)
Мета. Метою дослідження є підвищення якості сортувального процесу за допомогою визначення раціональних режимів розформування составів. Зазначені режими забезпечують найкращі умови розділення відчепів составу на розділових елементах, а також можливість реалізації безпечної швидкості зіткнення вагонів на сортувальних коліях. Методика. Дослідження розділень відчепів составу на стрілках виконано за допомогою імітаційного моделювання. Для досліджень було використано модель скочування відчепів з гірки, що дозволяє реалізувати задані швидкості виходу з гальмівних позицій при регулюванні зони гальмування відчепа. Результати. Була виконана кількісна оцінка показників сортувального процесу при використанні розглянутого методу оптимізації режимів гальмування відчепів для управління процесом розформування составів на одній з сортувальних гірок України. Виконаний аналіз результатів показав достатню ефективність розглянутого методу, який може бути рекомендований для розрахунку швидкостей виходу відчепів з гальмівних позицій в системах автоматизації сортувального процесу. Отримані в результаті оптимізації режими гальмування можуть забезпечити достатньо високу якість інтервального регулювання, а також можливість реалізації безпечної швидкості підходу відчепів до вагонів на сортувальних коліях автоматизованих гірок. Наукова новизна. Наукова новизна роботи полягає в доведенні ефективності розглянутого методу оптимізації режиму розформування составів. Практична значимість. Практична значимість роботи полягає в тому, що розглянутий метод визначення раціональних режимів розформування складів може бути використаний при створенні автоматизованої системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках, а також для оцінки якості конструкції сортувальних гірок, що проектуються. Автоматизація гірок сприятиме поліпшенню економічних показників роботи станцій, зниження собівартості переробки вагонів, економії енергоресурсів на гальмування вагонів і на маневрову роботу, поліпшенню умов і безпеки праці працівників гірки.