ІДЕНТИФІКАЦІЯ СУТНОСТІ ТА ОСНОВНИХ ЗАВДАНЬ ТРАНСПОРТНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В СИСТЕМІ «ПОРТ – ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК» - ПЕРЕПИЧКО, М. Е. (Транспортні системи та технології перевезень, 2019)
Мета. Метою даної статті є встановлення основних завдань транспортного забезпечення виробничої інтеграції в системі «порт - індустріальний парк». Основною метою транспортного забезпечення виробничої інтеграції в системі «порт – індустріальний парк» є організація ефективних транспортних зв’язків всередині і між підсистемами «порт», «парк». Методика. В даному дослідженні використовувалися методи системної методології та методи аналізу і синтезу. Результати. Встановлення основних завдань транспортного забезпечення виробничої інтеграції в системі «порт – індустріальний парк» вимагає, перш за все, визначення сутності транспортного забезпечення в даному контексті. Наукова новизна. Адаптовано поняття «транспортне забезпечення» для виробничої інтеграції в системі «порт – індустріальний парк». Транспортне забезпечення виробничої інтеграції в системі «порт - індустріальний парк» являє собою сукупність підсистем, пов’язаних з транспортуванням вантажів, породжених зазначеної системи та в межах даної системи - морська складова, автомобільна (залізнична) складова, портовий термінал. Вантажну базу даної системи формують потоки сировини, напівфабрикатів і готової продукції індустріального парку. При цьому транспортування вантажів в межах даної системи «порт - індустріальний парк» є її сполучною підсистемою. Запропоновано концептуальну модель транспортного забезпечення виробничої інтеграції в системі «порт - індустріальний парк» представлена у вигляді системи. У даній системі, сполучною ланкою між підсистемами і елементами є магістральний транспорт, внутрішні портові транспорт, чиє взаємодія визначається, в тому числі, місцем розташування підсистем «порт» і «індустріальний парк». Практична значимість. Результати дослідження можуть бути використані в якості ідентифікації сутності та основних завдань транспортного забезпечення виробничої інтеграції в системі «порт – індустріальний парк» і організація ефективних транспортних зв’язків. Під ефективними транспортними зв’язками в даному випадку будемо розуміти транспортні зв’язки, які забезпечують безперебійне проходження вантажів по даній системі з заданими параметрами (тимчасовими, об’ємними, економічними і т.п.), які визначаються специфікою виробничих процесів індустріального парку і порту.