ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОФІЛЮ ДВОСТОРОННЬОГО СОРТУВАЛЬНОГО ПРИСТРОЮ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ БАГАТОГРУПНИХ СОСТАВІВ - БОБРОВСКИЙ, В. И.; СКОВРОН, И. Я. (Транспортні системи та технології перевезень, 2017)
Мета. Основною метою вдосконалення конструкції і режимів функціонування сортувальних пристроїв є мінімізація витрат тимчасових і енергетичних ресурсів, особливо, при формуванні багатогрупних составів. У цьому зв’язку задача визначення оптимальних параметрів запропонованого двостороннього допоміжного сортувального пристрою є актуальною. Метою даної роботи є розробка методики оптимізації параметрів профілю двосторонньої гірки і групувального парку, що забезпечують надійний розподіл відчепів групи вагонів, що розформовується. Методика. Для досягнення поставленої мети використаний метод оптимізації Бокса-Уїлсона; необхідні дані отримані в результаті обчислювальних експериментів з використанням розробленої імітаційної моделі розпуску составів з гірки малої потужності (ГМП). Результати. Виконано оцінку якісних показників різних варіантів поздовжнього профілю запропонованого пристрою. Отримано оптимальні значення параметрів профілю сортувальної гірки малої потужності, при яких забезпечуються максимальні значення інтервалів між відчепами на розділових елементах гірки. Наукова новизна. Вперше вирішена задача пошуку оптимального режиму гальмування відчепів розрахункової групи на ГМП, при якому забезпечується надійний розподіл відчепів на розділових елементах гірки. Розроблено методика пошуку оптимальних параметрів поздовжнього профілю, що забезпечує максимальне значення мінімального інтервалу між відчепами розрахункової групи. Практична значимість. Розроблені методики оптимізації параметрів поздовжнього профілю та пошуку оптимальних режимів гальмування відчепів на гальмівних позиціях можуть бути використані для проектування спеціалізованих сортувальних пристроїв, а також при розробці автоматизованих систем керування процесом формування багатогрупних составів на гірках малої потужності.